Kahvikuppi

Kevättä rinnassa!

09/05/2017 Mika Huhtamäki

Kevät on ollut säiden puolesta arvaamaton, mutta sijoittajille poikkeuksellisen hyvä. Markkinajuna puskee vahvasti eteenpäin, eikä pelätty Brexitin eteneminen tai Trumpin politiikka ole lannistanut uskoa tulevaan. Myös Suomessa talousuutisoinnin sävy on muuttunut selkeästi keväisemmäksi. Tilausten määrät ovat kasvussa ja rakentamisen buumikin näyttää jatkuvan. Keväthuumassa jääkiekon lisäksi saimme vielä jännittää Ranskan vaalien toista kierrosta, sekä seurata tuleeko Italiasta seuraava Euroopan kasvun jarrumies. Keväisen markkinarallin jälkeen tulee väistämättä mieleen vanha hokema”Sell in May and go away…”.


Lisää hanaa – Suomi 100 v

28/04/2017

OP Pohjolan Reijo Karhinen sen sanoi: ”Meillä on ihan aidosti nousukausi”. Pankaa päivämäärä, 27.4.2017, mieleen.


Kenen neuvoja kuuntelet?

17/03/2017 Mika Huhtamäki

Sijoitusneuvonta ylitti uutiskynnyksen Finanssivalvonnan tekemän tarkastuksen ansiosta. Tähän saakka sijoitusneuvojat ovatkin saaneet toimia melko vapaasti, vaikka pankkien tavallisille asiakkailleen tarjoama sijoitusneuvonta muistuttaa enemmän autokauppaa kuin neuvontaa. Samalla sijoitusneuvojat, tutummin myyjät, ovat nauttineet yllättävän vahvaa luottamusta sijoitusasioissa tavallisen kansan keskuudessa.


”Sukanvarsisäästöt” töihin

17/02/2017 Hannu Lehtilä

Tässä on mennyt jo kohta pari vuotta, kun pääministeri Juha Sipilä lupasi panna valtionyhtiöiden taseet töihin. Fiksu ajatus ja näppärä ilmaisu, mutta hankalasti mitattavissa. Paljon selkeämpiä lukuja tulee valtion jättiomaisuuden osinkotuloista. Niitähän olemme viime viikkoina lukeneet samalla kun laskeskelemme omia pikku osinkotulojamme. – Ja niistäkin pitää vielä maksaa kovat verot!


Idean Oy ja yrityskulttuuri

16/02/2017 Juha Mikkola

Olemme tänään 16.2. tiedottaneet, että myymme omistuksemme loistavasta sijoituskohteestamme Ideanista ranskalaiselle Capgeminille. Ideanin tarina on ainutlaatuinen – se on ainoa Suomessa perustettu palveluliiketoimintaan erikoistunut design-yritys, joka on tehnyt läpimurtonsa USA:ssa.


Elä hetkessä

10/01/2017 Mika Huhtamäki

Vuodenvaihde on otollista aikaa pörssiennusteille, kun kaikkia kiinnostaa mihin ollaan menossa ja mitä itse pitäisi tämän perusteella tehdä. Mutta ennustaminen ei ole helppoa, kuten vuoden 2016 yllätykset osoittivat. Tuskin kovin moni uskalsi ennustaa vakavissaan Trumpin vaalivoittoa, Brexitiä tai Italian tilanteen kärjistymistä. Vuoden 2016 tapahtumat kertovat muutosten odottamattomuudesta ja ennustamisen vaikeudesta. Ja lopulta vuoden 2016 yllätysten vaikutukset näkyvät vasta vähitellen vuoden 2017 aikana ja sen jälkeen, joten nyt vasta voidaan kunnolla edes arvailla mihin muutokset lopulta voivat johtaa.

 

Parempaa joulua

19/12/2016 Hannu Lehtilä

Nyt se on virallisestikin tunnustettu: Suomi on selättänyt taantuman ja lähtenyt nousuun, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Jo tätä rämpimistä kestikin kahdeksan vuotta ja neljän hallituksen ajan. Voimattomia olivat Matti Vanhasen II hallitus (2007-2010),  Mari Kiviniemen hallitus (2010-2011), Jyrki Kataisen hallitus (2011-2014) ja Alexander Stubbin hallitus (2014-2015).  Vasta nyt, Juha Sipilän hallituksen aikana, taantuman synkkä varjo on väistymässä.


Epäjatkuvuuskohta

28/11/2016 Mika Huhtamäki

Vuotta 2016 on leimannut odottamattomat äänestystulokset, joiden todellisia seurauksia ei vielä edes kunnolla tiedetä. Sekä Brexitin että Trumpin valinnan vaikutukset näkyvät aikaisintaan ensi- ja sitä seuraavien vuosien aikana. Ehkäpä tästä syystä markkinat ovatkin käyttäytyneet maltillisesti, eikä hetkellisten heilahteluja suurempaa draamaa ole toistaiseksi nähty. Mutta vaikka vuotta on vain vähän jäljellä, niin jännitysnäytelmä jatkuu ja tunnelma tiivistyy. Markkinoiden kestävyys punnitaan vielä ainakin kertaalleen joulukuun alussa, kun seuraavat äänestysarvat lasketaan Italiassa.

 

Markkinat ja politiikka

17/11/2016 Hannu Lehtilä

Markkinoita on nyt testattu pariinkin otteeseen politiikan raskaan sarja panoksilla. Ensin koekenttänä oli Eurooppa ja toisella kertaa koko maapallo. Brexit niiautti pörssejä pari päivää, mutta Donald Trumpin valinta vain muutaman tunnin. Markkinoilla on nyt tosi paksu nahka ja lehmän hermot, jos niitä vertaa vaikka eurokriisin tai Kreikan katastrofin aikoihin.


Turruttaako yliannos riskiä?

14/10/2016 Mika Huhtamäki

Onko jatkuva epävarmuus ja yhä kasautuvat kriisit muuttaneet suhtautumista riskiin? Kun katsotaan pidempää perspektiiviä koko 2000-luvun ajalta, on asenteissa tapahtunut melkoinen muutos puolentoista vuosikymmenen aikana. Vuosituhannen alkupuolella maailma oli mahdollisuuksia täynnä ja kaikkialta huokui positiivisuus, kuten täyteen puhalletun kuplan henkeen kuului. Kasvavan epävarmuuden siemen alkoikin itää ja kasvaa kunnolla vasta Lehmanin kaatumisen myötä, jossa tulevaisuudenusko sai pahan ja pysyvän lommon. Samalla poliittinen ja valtiollinen riski nousi pintaan myös länsimaissa ja talouden syklit vaihtuivat kriisien sykleiksi.


Kevään kuntavaalit määräävät politiikkaa jo nyt

07/10/2016 Hannu Lehtilä

Talous ja politiikka ovat jo pitkän aikaa kulkeneet aika kaukana toisistaan. Viimeinen esimerkki oli brexit, joka notkautti pörssejä vain muutaman päivän ajan, mutta pani Euroopan politiikan sekaisin. – Eurooppa selvisi säikäytyksellä, Britannia ei.

 

Japanin tauti

29/09/2016 Juha Kasanen

Mitä tapahtuu varallisuudelle maassa, jossa reaalikorko on negatiivinen? 1990-luvun pankkikriisistä kirjoitetun kirjan ”Minä Christopher Wegelius” mukaan SKOP:in entinen varatoimitusjohtaja Juhani Riikonen olisi esittänyt tämän kysymyksen Björn Wahlroosille 1980-luvun puolivälissä.

 

Laskeeko asuntojen kasvava tuotantomäärä myös hintoja?

02/09/2016 Mika Huhtamäki

Kasvukeskukset, asuntopula, kaupungistuminen ja vuokra-asuntotuotannon lisääminen ovat Suomen keskeisimmät teesit asuntorakentamisen saralta. Asuntomarkkinat myös ovat lähes aina esillä, niin talouden nousuissa kuin laskuissa. Asunto on myös monelle elämän tärkein sijoitus ja useat ovat oman kodin lisäksi hankkineet sijoitusasuntoja.

Geopolitiikan paluu sekoittaa Eurooppaa – talous vakaata

25/08/2016 Hannu Lehtilä

Nyt se on nähty; edes brexit ei suistanut Euroopan pörssejä! Notkahdusta kesti muutama kesäkuun loppupäivä, ja nyt jo euroalueen ostopäällikköindeksi (elokuun ennakkotiedot) näyttää vakaata kasvua. Tämä on piensijoittajalle hyvä uutinen.

 

Äly hoi, älä jätä!

19/07/2016 Juha Kasanen

Viime aikojen uutiset eivät ole todellakaan olleet hauskaa luettavaa. Brexit tuli yllätyksenä vähän jokaiselle. Eihän siinä näin pitänyt käydä. Mikä sotku, ja sen setviminen on vasta alkamassa. Turkin vallankaappaus-yrityksestä ei myöskään puutu omituisia piirteitä. Ihan kuin koko juttu olisi masinoitu tilauksesta. Niin tai näin, on erittäin huolestuttavaa, että Euroopan rajamailla demokratia heiluu näin pahasti. Venäjän sotkeutuminen laajamittaisesti dopingtestien manipulointiin on jo melkein huvittavaa. Meidän hiihtosankarimme olivat todellakin amatöörejä näihin veijareihin verrattuna.


Kannattaisiko katseet kääntää jo Venäjän markkinoille!

09/06/2016 Hannu Lehtilä

Media antaa kriisikeskeisyydessään Euroopan Venäjä-suhteista varsin yksioikoisen kuvan. Mustat uutisotsikot painottuvat sotaharjoituksiin ja kenraalien lausuntoihin. Ne on tietysti hyvä uutisoida, mutta jotenkin median ”maailmankuvaan” ei sovi nyt nähdä mitä poliittisella puolella todella tapahtuu. – Putin on mediassa edelleen pahuuden synonyymi ja belsebuubi, ja sillä hyvä!


Historiaa, urheilua ja politiikkaa

02/06/2016 Mika Huhtamäki

Kurssit heiluvat uutistulvan aallokossa, mutta mikä muuttuu? Ainakaan tulevaisuuden odotuksissa ei parin vuoden aikana ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kirjoittaessani tätä aloin muistella millä fiiliksillä liikuttiin vuosi, pari sitten. Pieni aikahyppy taaksepäin onnistuu helposti vanhojen blogijuttujen kautta ja palasinkin tätä kirjoittaessani kevään 2015 ja syksyn 2014 teksteihin, joissa peilailin myös kesän tunnelmia.


Terveisiä Piilaaksosta

25/05/2016 Juha Mikkola

Kävin visiitillä Kalifornian Piilaaksossa ja tapasin siellä sijoittajia, yrittäjiä ja IT-alan vaikuttajia. Minulla oli tapaamisia ehkä 20 ihmisen kanssa, joista vain kaksi oli syntyperäisiä amerikkalaisia. Entinen Oraclen johtoryhmän jäsen, nykyinen pääomasijoittaja George tuli Kaliforniaan Libanonista vuonna 1991. Ericssonin teknologiajohtaja Doukakis tuli Kreikasta, IBM:n design-johtaja Pierre oli ranskalainen. Kukaan tapaamistani ihmisistä ei kysynyt, miksi minä suomalaisena olen siellä. Piilaakso on suomalaiselle mukava paikka, koska siellä ”olet heti osa porukkaa”.


Tuulen tupa

13/05/2016 Juha Kasanen

Suuri tanskalainen merelle tuulivoimaloita rakentava yhtiö valmistelee parhaillaan listautumisantia. Yhtiön ajatuksena on rakentaa tuulivoimalapuistoja mm. Englannin rannikolle. Tuulivoiman tuottajille on Englannissa luvattu miltei 200 euron sähkön hinta megawattitunnilta lähivuosiksi, ja vielä kymmenen vuoden päästäkin takuuhinta, joka on yli 100 euroa megawattitunnilta. Sähkön markkinahinta tällä hetkellä on pari kymppiä megawattitunnilta. Tuulivoimalla tuotetun sähkön todelliset kustannukset analyytikon mukaan ovat noin 100 euroa megawattitunnilta.


Läpinäkyvyyden ja avoimuuden aikakausi

28/04/2016 Mika Huhtamäki

Menneinä vuosikymmeninä Suomessa luottamuksen rakentamiseen riitti naapurin Penan sana, eikä muuta tarvittu. Penan sanalla pääsi pitkälle, vaikkakin aito läpinäkyvyys hallintoon tai yrityksiin oli lähinnä virkamiesten etuoikeus, johon tavallisen kansalaisen oli tyytyminen. Ja vaikka demokratia perustuu läpinäkyvyyteen, niin lakimääräisesti avoimen julkisen tiedon saaminen on ollut hidasta tai sitä pitää anoa oikeusteitse. Tässä kohtaa maailma ei ole vielä paljoakaan muuttunut.


Johtajuudesta - Sipilän kello käy

21/04/2016 Hannu Lehtilä

Juha Sipilän vaimo on antanut miehelleen lomaviikkoa kohden yhden ns. autotallipäivän. Autotallissaan Sipilä on värkännyt muun muassa kellotaulun, joka kertoo Suomen henkisen tilan. Kello 12 on huuma, kello 15 ylimielisyys, kello 18 apatia ja kello 9 luovuus. Nyt Sipilän kello näyttää Suomelle seitsemän, eli apatiasta on lähdetty nousuun.  – Apatiassa elimmekin 7-8 vuotta.

Mitäpä jos Tiuri olikin oikeassa?

13/04/2016 Juha Kasanen

Viikonloppuna Tekniikka ja Talous -lehteä selatessani huomasin muistokirjoituksen Martti Tiurista. Opiskellessani TKK:ssa 1980-luvulla Martti Tiuri oli radioteknologian professori sähköosastolla. Toinen legendaarinen Martti, professori Martti Kaila, opetti lujuusoppia koneosastolla.  Martti Tiuri tuli suuren yleisön tuntemaksi lähinnä Kokoomuksen kansanedustajana 1983–2003, mutta ensisijaisesti hän oli ansioitunut tiedemies ja tutkija.

 

Käpertyäkö vakuutuskuoreen vai eikö – siinä vasta pulma

24/03/2016 J.T. Bergqvist

Kansanedustaja Li Andersson nosti pintaan tärkeän aiheen puhuessaan ns. vakuutuskuoren sisällä tehtävistä sijoituksista. Kyseessähän on teknisesti vakuutukseksi puettu yksityisen sijoittajan oma ”rahasto”, jossa sijoittajan arvopaperiomaisuutta hallinnoi hän itse tai hänen valtuuttamansa henkilö. Vakuutuksen alaisilta sijoituksilta vaaditaan, että niiden on oltava likvidejä eli purettavissa käteiseksi rahaksi riittävän lyhyessä ajassa. Näin esimerkiksi yksityisten listaamattomien yritysten omistaminen vakuutuskuoren kautta on vaikeaa ellei mahdotonta.


Halpaa rahaa vai uusia oivalluksia?

16/03/2016 Mika Huhtamäki

Halpa raha, miinusmerkkiset korot ja toivo omaisuuden arvonnoususta, tällä reseptilläkö Eurooppa ja Suomi lähtevät nousuun?  Tuskin, halvan rahan lannoitteella voidaan kyllä kasvattaa tulppaanimania ja luoda puitteet Weimarin tasavallan kaltaiselle hyperinflaatiolle. Pelkkä painokone kun ei yksin riitä talouskasvuun, raha on vain liiketoiminnan lannoite, joka tarvitsee kasvaakseen innovaation siemenen.

 

Suomi nousuun ikään tai sukupuoleen katsomatta

10/03/2016 Hannu Lehtilä

Edellä kirjoitettu kuulostaa kömpelöltä vaalilauseelta. Sitä se onkin, mutta katsotaan, mitä se tässä taloudellispoliittisessa tilanteessa pitää sisällään, varsinkin kun aktiivipalkansaajia koskeva yhteiskuntasopimus alkaa olla valmis.


Brexit

22/02/2016 Juha Kasanen

Iso-Britannia on kulkenut aina omia teitään. Vielä alle sata vuotta sitten Britannia hallitsi merten aaltoja ja puolta maailmaa. Sanottiin, että kuningaskunnan alueella aurinko ei koskaan laskenut. Britannia on osa Eurooppaa, vaikka sijaitseekin Euroopan laidalla. Briteille hyvät siteen Yhdysvaltoihin ovat kuitenkin aina olleet ensisijaisen tärkeitä ja hädän hetkellä apu onkin usein tullut juuri siitä suunnasta. Toisen maailmansodan aikana Britannia taisteli aluksi lähes yksin koko Euroopan demokratian puolesta. Historia on osoittanut, että britit voivat olla itsepäisiä ja uskaltavat tehdä itsenäisiä päätöksiä.


Hyvää laskiaista!

04/02/2016 Mika Huhtamäki

Saatiin lopulta lumi, talvi ja liukkaat kelit. Ja johan on pulkka luistanut, koko tammikuu on ollut holtitonta liukua niin osakkeissa kuin koroissa. Vauhtia on riittänyt ja perinteinen osakemarkkinoita nostattanut tammikuuilmiökin petti kuin heikot jäät. Alkanut vuosi näyttäytyykin erikoisessa valossa, kun sekä osakemarkkinat että korot laskevat samaan aikaan.


Tarkkuutta media, tarkkuutta

28/01/2016 Hannu Lehtilä

Nyt eletään kansakunnan talouden kannalta ratkaisevia aikoja. Moni asia on veitsen terällä; yhteiskuntasopimus/työmarkkinat, sote/maakuntahallinto ja pakolaispolitiikka/itäraja. Nyt jos koskaan vain tosiasioilla on ratkaiseva merkitys. Tästä seuraa, että medialta vaaditaan nyt tarkkuutta. Pois asenteen ja vastenmielisyyden tunteet. Nyt ei kaivata asioiden karnevalisointia, ei varsinkaan verovaroin ylläpidetyn Yleisradion ohjelmissa. – Tarkkuutta toimittajat, tarkkuutta.


Kasvuyritysten vauhdikas vuosi ja Norvestian uusi strategia

22/01/2016 Juha Mikkola

Vuosi 2015 oli Norvestian noteeraamattomille kasvuyrityksille erityisen vahva vuosi. Arvonnousua syntyi vuoden aikana yli 100 prosenttia, josta Coronaria Hoitoketjun osuus oli merkittävin. Myös muiden kasvuyritysten osalta vuosi oli hyvä.

 

Krooninen häiriö

18/12/2015 Mika Huhtamäki

Asumme euroalueen kalleimmassa maassa, jossa kolme neljästä 18–34 -vuotiaasta ei pidä nykytaantumaa enää normaalina talouden vaihteluna. Lisäksi nuoret uskovat olevansa köyhempiä kuin heidän vanhempansa samanikäisinä. Pelottava asennemuutos, etenkin kun takana on koko itsenäisyyden ajan jatkunut tasainen vaurastumisen historia. Miten tähän on oikein tultu?


Ei panikoida, vaikka neuvottelupöytä vaihtui ”kivien kääntelyksi”

04/12/2015 Hannu Lehtilä

Niin se vaan on, että piensijoittajankin täytyy olla tarkkana mitä maailmalla tai Frankfurtissa tapahtuu. Torstaina 3.12.2015 Marion Draghin johtama EKP ei tehnyt markkinoiden odottamia päätöksiä, minkä seurauksena pörssit sukelsivat roimasti. Päivää aiemmin, 2.12.2015, Suomen oma pelastuspaketti – yhteiskuntasopimus – karahti kiville jo neljännen kerran, mutta Helsingin kurssit seurasivatkin muuta Eurooppaa iloisessa nousussa. – Vanhasta muistista ajateltiin, että kotimaan repaleinen tilanne ja lakkoherkkyyden kasvaminen näkyisi markkinoilla. Mutta ei, tästä ei ollut mitään merkkiä!


Pariisin ilmastokokous

30/11/2015 Juha Kasanen

Pariisin ilmastotalkoot alkavat tänään. Toivoisin, että kaikilla osallistujilla olisi käytössään BP:n tilastokirja maailman energian käytöstä viime vuodelta. Tilastot ovat mielenkiintoista luettavaa. Jo äkkivilkaisulla huomaa, mistä on kyse. Kivihiili ja öljy ovat maailman energialähteet. Ne vastaavat runsaasta 60 prosentista maailman kokonaisenergiasta. Kun tähän lisätään vielä maakaasu, päästään jo yli 85 prosenttiin. Uusiutuvan energia osuus maailman kokonaisenergian tuotannosta oli runsaat 2 prosenttia vuonna 2014.

Käynnistysvaikeuksia

19/11/2015 Mika Huhtamäki

Startupit ovat kuuma peruna, josta uutisoidaan Slushin aikana mediassa näkyvästi. 2000-luvun kuluessa onkin ollut ilo seurata, miten mielipiteissä tavoite urasta vakaan suuryrityksen palkkalistoilla on vähitellen saanut rinnalleen myös vaihtoehdon startup- maailmasta ja rohkeasta innovoinnista. Onneksi näin, tätä Suomi tarvitsee. Glamourista huolimatta startup-yrittäjän arki on paljon muutakin kuin pari päivää Slushissa median ykköspuheenaiheena. Onnistuminen edellyttää venymistä ilman työaikoihin tuijottamista tai työehtosopimuksen minimipalkkaan tukeutumista. Rakkaus lajiin, uuden luominen sekä ydinjoukon ryhmähenki ovat vahvoja voimia vallankumousta rakennettaessa.


Tuhkan ripottelun maailmanennätys

30/10/2015 Hannu Lehtilä

Talous on suurelta osin mielialakysymys. Suomalaiset ovat perinteisesti molli-kansalaisia, kun ruotsalaiset taas ovat virittyneet duuriin. Verrataanpa vaikka euroviisuvoittajia: Abban soitto on edelleen iloista ja eteenpäin menevää, mutta meidän Lordin raskasmetallimusiikki panssarinaamioineen on häipynyt kuvioista kokonaan. Tai verrataan julkista keskustelua: Ruotsissa ”diskuteerataan” innostuneesti, meillä taas molli-media ripottelee tuhkaa ja etsii aina kaatuvan seinän, jonka alle voi jäädä.


Sijoittajien tornihuhut

22/10/2015 Mika Huhtamäki

Tornihuhut ovat tuttuja ainakin armeijan harmaissa aikaa viettäneille. Näitä huhuja löytyy niin Lasse Virénin Cooper-testin ennätyksistä kuin konemaisista palkkasotilaista tai kantahenkilökunnasta. Yhteistä kerrottaville huhuille on se, että niillä ei ole juuri mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Tornihuhuilla lähinnä viihdytetään ja vahvistetaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tosin veikkaisin myös, että tarinankertoja ja kuulija useimmiten uskovat vilpittömästi näihin huhuihin.


Sitä saa mitä mittaa

15/10/2015 Juha Mikkola

Muutama viikko sitten juhlittiin Suomen Teollisuussijoituksen 20-vuotispäiviä. Tapahtuma oli minulle mieleenpainuva, eikä pelkästään sen takia, että olin itse mukana käynnistämässä yrityksen toimintaa 20 vuotta sitten, vaan erityisesti juhlan kohokohdan, mielenkiintoisen paneelikeskustelun takia.


Kestävyysvajeesta tuottavuusloikkaan

02/10/2015 Juha Kasanen

Kestävyysvaje, tuottavuusloikka, tehokkuuskurotus… Kaikki hienoja sanoja, jotka pyrkivät yhteiseen hyvään. Viimeaikaisessa keskustelussa on häirinnyt kuitenkin niiden näköalattomuus ja jämähtäneisyys. Ajatus siitä, että työtä mitataan kellolla, ja että työn tulos paranisi pelkästään työaikaa pidentämällä, ei ole tästä päivästä. Ajatus saattoi toimia vielä Charles Chaplinin Nykyaika-elokuvassa, missä onneton päähenkilö väänsi jakoavaimella mutteria liukuhihnan vieressä kiihtyvään tahtiin. Elokuva on kuitenkin jo vuodelta 1936 ja moni asia on muuttunut sen jälkeen.


Murjotun muotokuva

24/09/2015 Hannu Lehtilä

Nyt kun merkitsevä aallonkorkeus pohjoisella Itämerellä alkaa olla neljä metriä, eikä kaamoksen alkamiseenkaan ole enää kuin pari kuukautta, on syytä katsoa missä taloustilanteessa piensijoittaja tuikkukynttilänsä sytyttää.


Tilapäistä hulluutta

18/09/2015 Mika Huhtamäki

Warren Buffett tunnetaan hyvin sijoittajana, jolla on pitkäaikainen näkemys sekä vahvat näytöt näkemyksensä tueksi. Samainen herra tunnetaan lähes yhtä hyvin ikimuistoisista ja nasevista kiteytyksistään. ”Temporary insanity” - tilapäistä hulluutta - oli Warrenin eräskin kommentti, kun hän myönsi avoimesti omatkin virheensä arvioidessaan sijoituksia lentoyhtiöihin. Vaikkakin kehitys lentoyhtiöiden kohdalta on ollut hetkittäin tuottoisaa, niin kyseessä on kuitenkin raskaasti säädelty ja kilpailtu toimiala, jossa useat sijoittajat ovat polttaneet näppinsä. Mutta Warrenin viisaudessa on kuitenkin myös toinen puoli, joka näkyy myös Berkshire Hathawayn sijoituksista.


Vauhtia pörssiin uusien listautumisten ansiosta

10/09/2015 Juha Mikkola

On ollut hienoa tutustua uusiin listayrityksiin Helsingin pörssissä. First North -lista on alkanut vihdoin toimia Suomessakin ja uusia listautumisia on odotettavissa myös jatkossa. Tämä tuo uusia sijoitusvaihtoehtoja ja tarjoaa fiksuille sijoittajille myös hyviä arvonnousukohteita. Yritykset ovat saaneet uutta pääomaa ja tunnettuutta listautumisen yhteydessä.  


Näillä mennään

03/09/2015 Juha Kasanen

Pörssikurssit menivät tänä kesänä vastavirtaan ilmojen kanssa. Kesä- ja heinäkuussa pörssissä oli vielä tasaista, mutta ilmojen lämmittyä elokuussa romahti. Helsingin tuottoindeksi otti runsaat kahdeksan prosenttia takapakkia elokuun aikana. Edellisen kerran vastaavan suuruinen pudotus tapahtui toukokuussa 2012. Silloin peruutettiin 11 prosenttia. Ajoittaiset romahdukset kuuluvat osakemarkkinoille eikä niille aina edes jälkikäteen ole löydettävissä hyvää selitystä. Tällä kertaa kyseessä oli muiden ongelmien ohella lähinnä huoli Kreikan tilanteesta ja Kiinan talouskasvun hidastumisesta. Tällä hetkellä monella osakemarkkinalla alkuvuoden hyvät tuotot on jo syöty.


Vielä kerran SAK/SDP:n pojat?

27/08/2015 Hannu Lehtilä

Ei ole kuin parikymmentä vuotta, kun maan tärkein talouspoliittinen keskustelu käytiin SDP:n sisällä. Huippuhetki oli 1977 Korpilammella, kun sosiaalidemokraattien puheenjohtajan, pääministeri Kalevi Sorsan, johdolla puhallettiin uudella ja ennakkoluulottomalla yhteishengellä Suomi nousuun. Paavo Lipponen teki pääministerinä 1990-luvulla hartiavoimin töitä talouden eteen, eikä pelännyt kylkien kolinaa SAK:n kanssa. Puolueen kannatus oli 25 prosentin luokkaa.


Riittääkö rohkeus vai loppuuko usko?

18/08/2015 Mika Huhtamäki

Kesä toi sijoittajille seurattavaa roppakaupalla. Kun Suomessa oli kylmin kesä kolmeenkymmeneen vuoteen, niin Italiassa päästiin nauttimaan kuumimmasta kesästä 136 vuoteen. Jostain syystä kesäsäät ja markkinat ovat tänä kesänä muistuttaneet läheisesti toisiaan, heiluntaa jäätävästä polttavaan. Rohkeille jatkuva epävarmuus on mahdollisuuksien markkinatilanne, mutta varovaisilta voi usko loppua kesken.


Hyvää kesää!

26/06/2015

Norvestian blogi jää kesälomalle, mutta palaamme jälleen uusien kirjoitusten pariin elokuussa. Koko henkilökuntamme toivottaa oikein mukavaa kesää kaikille!


Norvestia

Kaivopuiston keisarit

18/06/2015 Juha Kasanen

Uuden tutkimuksen mukaan Kaivopuistossa asuvilla on enemmän pörssivarallisuutta kuin vaikkapa Purnujärvellä asuvilla. Tutkimus on tehty Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa. Tutkimustulos tuntuu niin itsestään selvältä, että ensimmäinen ajatus on, miksi tällaista asiaa pitää edes tutkia. Tiedämme, että Kaivopuistossa asunnot maksavat moninkertaisesti Purnujärveen verrattuna. Tästä voimme päätellä, että Kaivopuistossa asuvat ovat todennäköisesti varakkaampia kuin purnujärveläiset. On siis todennäköistä, että kaivopuistolaiset omistavat myös enemmän osakkeita kuin purnujärveläiset. Uskaltaisin jopa viedä ajatusketjua niin pitkälle, että Kaivopuistossa asuvat ajavat myös kalliimmilla autoilla.


Prosenttiliike. NYT.

11/06/2015

Hannu Lehtilä


Ei ole mikään enää niin kuin ennen. 1970–80-luvuilla eläneet maailmanparantajat perustivat ns. prosenttiliikkeen auttamaan kehitysmaiden köyhiä. Liike kannatti Suomen kehitysavun nostamista YK:n suositusten mukaisesti 0,7 %:iin bruttokansantuotteesta. Nimi tuli varsinaisesti siitä, että liike lupasi lahjoittaa omasta palkastaan kehitysyhteistyöhön yhden prosentin suuruisen summan. – Se oli ihanteellista toimintaa.


Putosi kuin eno veneestä

05/06/2015

Juha Kasanen


Ei kai Suomelle ole nyt vaan käymässä kuten veneilevälle enolle. Ruotsi sulkee kannattamattomia ydinvoimaloita, koska ydinvoimalla tuotettu sähkö ei heidän laskelmiensa perusteella ole kilpailukykyistä. Saudi-Arabia satsaa huomattavasti aurinko- ja tuulivoimaan ja kansainvälinen energiajärjestö IEA on ennustanut, että aurinkoenergiasta tulee tärkein sähköntuotannon lähde vuoteen 2050 mennessä.


Digitalisaatiolla lisää tuottavuutta ja arvoa

13/05/2015

Mika Huhtamäki


Digitalisaatio ei ole terminä enää uusi, se on ollut jo vuosia kuuma puheenaihe visionäärien artikkeleissa ja jalkautunut sieltä vähitellen kohti käytännön tekemistä. Digitalisaatio löytyy mainittuna niin viranomaisten tutkimuksissa kuin yritysten strategioissa ja sen vaikutukset alkavat myös vähitellen näkyä. Asia on ollut esillä hallitusneuvotteluissa saakka, sillä Juha Sipilän viidestätoista kysymyksestä yksi käsitteli digitalisaatiota. Lisäksi ministeriöiden julkaisuista löytyy useampikin selvitys aiheesta.


Sipilä ei karnevalisoi

08/05/2015

Hannu Lehtilä


Politiikkaa – ja miksei talouselämääkin – on viimeisten vuosien aikana vaivannut kavala tauti; kiinnostavuutta on yritetty lisätä hauskuudella, vaikka ongelmat eivät oikeasti naurata ketään. Stand up -koomikkojen apinointi on vain lisännyt politiikan karnevalisointia, ei aitoa kiinnostavuutta. – Nauraa toki saa ja huumoria viljellä, mutta politiikan substanssiksi siitä ei ole.


Ei riitä, että tietää sellaista mitä muut eivät tiedä

30/04/2015 Juha Mikkola

Olen mukana pro bono -periaatteella Tekesin uusien innovatiivistien yritysten tuomaristossa. Minun ja muiden pääomasijoitusalalta valikoitujen tuomareiden tehtävänä on muutaman kerran vuodessa arvioida Tekesin lupaavimpien yritysten potentiaalia ja antaa niistä Tekesille lausunto. Tämä lausunto ei sido Tekesiä millään tavalla, mutta antaa heille jonkin verran suuntaa siitä, miten pääomasijoittajat arvioivat yrityksiä ja niiden potentiaalia.


Kylmää kyytiä

24/04/2015

Juha Kasanen


”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”. Nämä sanat ovat perimätiedon mukaan ruotsalaisen valtiomiehen Axel Oxenstiernan pojalleen sanomat 1600-luvulla. Välillä tuntuu, että kovin moni asia ei ole noista ajoista muuttunut. Järki on edelleen niukkuushyödyke.


Markkinoiden maailmanpyörä

09/04/2015

Mika Huhtamäki


Markkinoilla mennään kuin sirkuksessa, kaikilla on mukavaa niin pitkään kuin esitys jatkuu. Seitsemän vuoden nousun jälkeen epäilys alkaa jo nousta pintaan ja rohkeimmat povaavat romahdusta. Arvailijoita riittää, sillä onhan markkinoiden käänne varmasti nyt lähempänä kuin vuosi sitten. Pelkkä pitkään jatkunut nousu ei kuitenkaan ole tae romahduksesta, siihen tarvitaan paremmat perustelut. Mutta miten pitkään sirkus voi vielä jatkua ja riittääkö vielä uusia katsojia vai alkaako katsomo jo tyhjentyä?


Tyly tuomio hallituksista

02/04/2015

Hannu Lehtilä


Suomen huonoimmat hallitukset on nyt listattu. Raati on arvovaltainen, eikä sen asiantuntemusta voi kiistää. Vihreiden talousguru Osmo Soininvaara sen ensimmäisenä sanoi julki kirjassaan ”Jäähyväiset eduskunnalle”: tämän vaalikaudet hallitukset ovat Suomen historian huonoimmat. Sitten sekä Euroopan että Suomen talouden läpikotaisin tunteva professori Sixten Korkman myönsi, että Soininvaara on oikeassa. Itse hän oli eduskunnan viime päivien sekoiluun asti pitänyt Harri Holkerin sinipunahallitusta (1987-91) huonoimpana. Lopullisen niitin hallitussurkeudelle antoi legendaarinen ex-valtiosihteeri Raimo Sailas. Hän on nähnyt hallitukset lähietäisyydeltä 1970 -luvulta lähtien. Martti Miettusen hätätilahallitus (1976-77) piti Sailaksen listalla kärkipaikkaa ihan viimeiseen asti. Mutta kun hallitus vaalikauden lopuksi äänesti eduskunnassa omia esityksiään vastaan, oli asia selvä - uusi pohjanoteeraus oli syntynyt. Samaan henkeen kirjoitti edellisessä blogissaan (19.3.2015) myös Norvestian toimitusjohtaja Juha Kasanen. Hänen perustelunsa ovat vedenpitävät.


Eduskuntavaalit

19/03/2015

Juha Kasanen


Oletteko huomanneet, että aikaa vaaleihin on enää noin kuukausi? Olen seurannut aika ihmeissäni eduskunnan ja hallituksen viimeaikaisia touhuja. Eräänlainen huipentuma oli se, kun hallitus äänesti viime viikolla nurin oman ehdotuksensa.


Lisätty todellisuus on tulevaisuuden Internet

05/03/2015

Mika Huhtamäki


Kävellessäsi Roomassa kadulla seuraat ilmaan piirtyviä opasteita kohti Colosseumia. Väkijoukon takaa vanha areena paljastuu alkuperäisessä komeudessaan, viirit heiluvat ja katsomossa antiikin muoti näkyy koko kirjossaan kun hurraavat väkijoukot kannustavat areenalle astuvia taistelijoita. Upeaa, tämä kaikki näyttäisi olevan mahdollista ainakin Microsoftin ja Googlen tulevaisuudensuunnitelmissa lisätystä todellisuudesta (augmented reality).


Kreikkalainen rokkistara vai valtiovarainministeri?

26/02/2015

Hannu Lehtilä


Nyt kun pöly on laskeutunut Kreikan historiallisten vaalien jälkeen, on syytä katsoa mitä todella tapahtui. Vaaleissa meno oli kuin tivolissa; populismi eli uutta tuloaan niin, että muu Eurooppa pidätteli henkeään. Poliittiset palikat menivätkin kokonaan uusiksi. Valtaan nousi vasemmistoliiton Syriza, jota monet pitävät mielellään kommunistisena puolueena. Sen johtokaksikko – pääministeri Alexis Tsipras ja valtiovarainministeri Gianis Varoufakis – kiersivät Euroopan pääkaupunkeja tuulispäänä, takki auki ja ilman kravattia. Meno näytti aika hurjalta.


Ison kiven tarina

20/02/2015

Juha Mikkola


Tarina luovuudesta kertoo, kuinka mies astui sisään Michelangelon työpajaan ja näki suuren marmorikappaleen, ja kysyi: ”mikä tuo on?” Michelangelo vastasi: ”se on kaunein veistos, jonka olet koskaan nähnyt”. Mies sanoi: ”mutta sehän on vain valtava marmorikappale”, johon Michelangelo sanoi: ”tule takaisin kolmen vuoden kuluttua”. Mies tuli takaisin kolmen vuoden kuluttua ja siinä oli Pietá. ”Miten sinä teit sen?”, mies kysyi, johon Michelangelo vastasi: ”siinähän se oli koko ajan, minun piti vain poistaa kaikki turha kivi sen ympäriltä”.


Määrällinen elvytys

13/02/2015

Juha Kasanen


Otso, kontio, mesikämmen ja määrällinen elvytys. Peitenimiä käytetään silloin kun oikea sana on liian pelottava lausuttavaksi. Kontiota ei uskallettu kutsua aikanaan karhuksi eikä määrällistä elvytystä nyt setelirahoitukseksi. Määritelmän mukaan setelirahoituksessa keskuspankki ostaa omaan taseeseensa valtion velkakirjoja ja rahoittaa näin valtion budjettia.


Suomi ei kiinnosta kiinalaisia

05/02/2015

Mika Huhtamäki


Suomea jarruttaa sijoittajien ja pääoman puute niin teollisuuteen, ydinvoimaan kuin julkiseen infraan. Suomalaisten voivotellessa pääomien puutetta kiinalaiset kasvattavat investointejaan vauhdilla myös Eurooppaan. Vanhalla mantereella tähän ovat heränneet ainakin britit, jotka ovat aktiivisesti markkinoineet maataan sijoituskohteena kiinalaisilla ja onnistuneet herättämään heidän kiinnostuksen hankkeisiinsa.


Pitäisikö jo puhua Sipilä-ilmiöstä?

29/01/2015

Hannu Lehtilä


Elämme historiallisia hetkiä. Puoluegallupeissa Keskustan johto tuntuu musertavalta, eikä sitä kokonaan voi sössiä, vaikka kuinka yrittäisi. Vaalit ovat jo niin lähellä.


Sote-uudistus ja kansanedustajien tutkintovaatimus

16/01/2015

Juha Kasanen


Kansanedustajan työ on todella vaativaa: täytyisi olla eri alojen asiantuntija ja ymmärtää mielellään myös päätöstensä seuraukset. Muuten päätökset ja lakialoitteet voivat olla todella kehnoja. Näinhän kävi mm. jokin aika sitten listaamattomien yritysten verotusta koskevassa päätöksessä, joka jouduttiin kiireellä parsimaan kokoon sen jälkeen kun tehdyn päätöksen seuraukset alkoivat valjeta.


Dieselöljyn hinta

19/12/2014

Juha Kasanen


Rekkamiehet ovat tuohduksissaan, sillä dieselin hinta on edelleen korkealla tasolla. Heillä lienee syytä olla näreissään.


Mustaa ja punaista joulua

11/12/2014

Mika Huhtamäki


Musta joulukuu ja halvan öljyn kriisi käänsivät sitten lopulta osakekurssitkin punaiselle. Kurssiheiluntaan on jo totuttu, mutta öljyn odottamaton hinnanlasku on varmasti yllättänyt monet. Odottamattomien tapahtumien vuoksi tuntuukin, että eläisimme poikkeuksellisia aikoja. Ja kuten aina, poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia. Tällä kertaa sijoittajat ovat kuitenkin jo tottuneet yhä jatkuvaan poikkeustilaan ja siitä seuraaviin temppuihin. Kuudes arvaamaton vuosi peräjälkeen on alkanut turruttaa ja useimmat ennennäkemättömät temputkin jo tehty ja nähty. Mikä sitten tämän kaiken jälkeen voisi enää edes yllättää?


Media ja todellisuus

04/12/2014

Hannu Lehtilä


Media on aina rakastanut maailmanlopun ennustamista. Nyt sitä tehdään Vladimir Putinilla. Ei tarvitse kuin selailla iltapäivälehtiä, niin voi valita itselleen sopivan ”pahis-Putinin”.


Kansanrahasto – pöljä juttu

20/11/2014

Juha Kasanen


Paavo Arhinmäen ehdotus kansanrahastosta sai täyslaidallisen rahoituksen professorilta Vesa Puttoselta. Puttosen mukaan Arhinmäen ehdotus olisi typerä ratkaisu ongelmaan, jota ei edes ole. Osuvasti sanottu, sillä näinhän se on. Ajatus siitä, että valtio perustaisi oman sijoitusrahaston kasvuyhtiöille, on aivan hölmö. Finnveran lisäksi alalla on jo nyt runsaasti yksityisiä toimijoita. Uskallan väittää, että Suomesta ei löydy yhtään hyvää tuote- tai yritysideaa, joka ei saisi rahoitusta. Pula ei siis ole rahoituksesta, vaan hyvistä ideoista, tuotteista ja niiden markkinoinnista.


Ajaako Japani rallia?

13/11/2014

Mika Huhtamäki


Osakkeilla menee kovaa. Lokakuun pienen masennuksen jälkeen vauhti on noussut huimaksi ja USA:n osakeindeksit ovatkin käyneet historiallisissa huipuissaan ja myös Japanissa rikotaan jo seitsemän vuoden ennätyksiä. Toteutuneen kehityksen valossa on erittäin vaikea sanoa, onko tämä lopun alkua vai vasta alun loppua. Vaikka nousun kestoa ja jatkuvuutta ei voikaan ennustaa, niin sen synnyn syyt on kuitenkin löydettävissä. Mistä siis voimakas nousu oikein kumpuaa ja voiko se yhä jatkua?


Politiikka ja markkinat

06/11/2014

Hannu Lehtilä


Politiikan ja markkinoiden pitäisi osata ymmärtää ja lukea toisiaan. Nyt on jo vuosien ajan käynyt niin, että suursijoittajien analyytikot kirjoittavat terävimpiä ja tarkimpia raportteja niin maanosista, valtioista kuin yrityksistäkin. Poliittinen puoli on jäänyt mediaa rakastavien ”päivystävien dosenttien” varaan, jolloin kylmä, vain tosiasioihin perustuva analyysi, on jäänyt tekemättä. Se kun ei aina vastaa median odotuksia. Voisi sanoa, että markkinat osaavat lukea politiikkaa paremmin kuin politiikka markkinoita.


UI, UX ja CX

31/10/2014

Juha Mikkola


Nämä tietotekniikan termit eivät välttämättä vielä kovin monelle aukene, mutta jos tietotekniikka lainkaan kiinnostaa, näihin termeihin kannattaa tutustua. UI (User Interface), UX (User Experience) ja CX (Consumer Experience) ovat tietotekniikan seuraava suuri markkinamurros.


Operaatio Elop

16/10/2014

Juha Kasanen


Tätä kirjaa oli odotettu. Nokian menestystarinasta on kirjoitettu monia kirjoja, muun muassa Martti Häikiön Nokian kolmiosainen historiikki ja Jorma Ollilan kirja Mahdoton menestys. Aikaisemmat kirjat antoivat Nokian tarinasta kuitenkin liian puhtoisen kuvan, eivätkä juuri vastanneet tärkeimpään kysymykseen: miksi asiat menivät niin kuin menivät? Itsekin olen näitä kysymyksiä tällä palstalla usein pohtinut.


Taas odotetaan vaaleja…

09/10/2014

Hannu Lehtilä


Viime talvena sanottiin, ettei Euroopassa tapahdu mitään ennen toukokuun EU-vaaleja. Eikä tapahtunut. Suuria heilahduksia ei tullut ja valta pysyi konservatiiveilla ja sosialisteilla. Sitten sanottiin, ettei mitään tapahdu ennen uuden komission nimittämistä. Eikä ole tapahtunutkaan. Nyt odotellaan Euroopan tasolla marraskuun alkuun, jolloin uusi komissio aloittaa. Meidän Jyrki Kataisemme lupasi parlamentin grillauksessa Euroopan piristysruiskeeksi 300 miljardia euroa. Kun kysyttiin, mistä herra Katainen rahat ottaa, ei kuultukaan täsmällistä vastausta.


Valistuneen sijoittajan muotokuva

02/10/2014

Mika Huhtamäki


Oletko pelimies vai laumasielu? Perusteluja sijoituspäätöksille löytyy varmasti yhtä paljon kuin on sijoittajia. Valistuneet sijoittajat uskottelevat ainakin itselleen, että jokainen päätös on tehty itsenäisesti vain faktoihin ja syvään analyysiin perustuen. Markkinoiden myrskytessä valistunutta päätöksentekijää ei hetkauta internetin loputon tietovarasto tai kaverien mielipiteet. Tämä tuskin on koko totuus. Väitän, että suuri osa valistuneista sijoittajista, itse mukaan lukien, sijoittaa ainakin välillä tunteisiin perustuen tai pelimiehen mentaliteetilla.


Näin kansa rankkaa suomalaiset yritykset sijoituksena

26/09/2014

Norvestian Sijoitusbarometri kartoittaa suomalaisten asenteita ja uskomuksia sijoittamista kohtaan. Erityisesti se pureutuu potentiaalisten piensijoittajien ja sijoitusmaailman välisen suhteen ongelmakohtiin, joihin Norvestia, yksinkertaistetun selkeällä toimintaperiaatteellaan tarjoaa oman vastauksensa. Norvestian Sijoitusbarometri on toteutettu jo neljänä peräkkäisenä vuotena.


Voiko yksi mies muuttaa maailmaa?

18/09/2014

Juha Mikkola


Kyllä voi. Eteläafrikkalainen 40-vuotias Elon Musk, tämän ajan ehkä seuratuin innovaattori ja yrittäjä, muuttaa yrityksillään perinteistä teollisuutta nopeammin kuin kukaan aikaisemmin viimeisen 50 vuoden aikana.


Sotesta ei tule terveysbisneksen kultakaivosta

12/09/2014

Hannu Lehtilä


Sosiaali- ja terveysalan uudistus – sote – on syksyn kuuma poliittinen kysymys. Ei niin, että puolueet olisivat siitä erimielisiä, vaan päinvastoin; yhteistä parlamentaarista hanketta pusketaan eteenpäin kaikin voimin. Siitä tulee kuuma, kun yksityiskohdat alkavat saada muotonsa ja rahoitus tulee ratkaisuvaiheeseen.


Vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun

04/09/2014

Mika Huhtamäki


Peppi Pitkätossun laulun sanat kuvaavat aika hyvin Suomen nykytilaa. Jatkuva epävarmuus ja kotimarkkinoiden ostovoiman sulaminen ovat johtaneet pitkittyneeseen taantumaan, vaikka vielä ei olla onneksi yhtä syvällä kuin 90-luvulla. Erona aikaisempaan on tällä kertaa se, että vain reaalitalous yskii, samalla kun finanssitalous jyllää.


Natoon on pakko liittyä – halusimmepa tai emme

28/08/2014

J.T. Bergqvist


Tartun nyt aiheeseen, josta tiedän varsin vähän, olenhan lähinnä (yritys)talouden, sijoittamisen ja teknologian ammattilainen. Silti tässä osallistun keskusteluun Natosta.


Kesä tuli ja meni

21/08/2014

Juha Kasanen


Juhannukseen asti värjöteltiin, heinäkuussa nautittiin uskomattomista helteistä ja nyt elokuun pimenevät yöt tuovat kosteuden ja kylmän mukanaan. Parhaimmillaankin Suomen kesä on tosi lyhyt. Kesäkuun alussa ihmettelin, miksi osakemarkkinat eivät reagoi mihinkään negatiiviseen uutiseen. Kesäkuun puolenvälin jälkeen nähtiin kuitenkin jo liikettä alaspäin.


Hyvää kesää!

26/06/2014

Norvestian blogi jää kesälomalle ja palaamme taas kirjoitusten merkeissä elokuun toisella viikolla.


Mukavaa kesää lukijoillemme!

”Mitä jäbä duunaa”

19/06/2014

Hannu Lehtilä


Alexander Stubb on niin loistava stand up -koomikko, että kun hän esiintyi keväällä Putous-ohjelmassa Jäbä Leissonina, myrskyisä suosio pelästytti itse Stubbinkin; hän lupasi olla enää esiintymättä Jäbänä.

Uber ja muut perinteisten bisnesten tappajat

13/06/2014

Juha Mikkola


Luin tänään, kuinka taksikuskit olivat järjestäneet suurruuhkia Euroopan suurkaupungeissa vastalauseena uudelle Uber-nimiselle taksipalvelulle. Uber-yhtiöstä ilmoitettiin tänään, että tämä taksikuskien mielenosoitus oli kasvattanut Uberin normaalipäiväkäyttöä 850 %, joten taksikuskit tekivät itselleen karhunpalveluksen ja loivat tempauksellaan Uberille lisää mainetta.


Markkinoita ei heilauta tuulet eikä tuiskut

06/06/2014

Juha Kasanen


Muistatteko vielä Juicen biisiä Marilynistä? Juice taivalsi läpi tuulen ja tuiskun eikä mitkään voimat masentaneet ei. Osakemarkkinoilla on ollut jo jonkin aikaa samanlainen tunnelma. Niin huonoa uutista ei tunnu olevankaan, että osakemarkkinat masentuisivat.


Eurooppa takalukkoon?

28/05/2014

Hannu Lehtilä


EU-vaalit on pidetty, mutta uutta suuntaa ei Eurooppa niistä saanut. Päinvastoin näyttää siltä, että sisällöllinen uudistuminen meni Euroopan tasolla takalukkoon. Maakohtaisia järistyksiä tapahtui Ranskassa ja Britanniassa, ja Suomessakin demarien katastrofi voi räjäyttää hallituksen. Mutta isoon linjaan ei tullut muutoksia; markkinoihin tulos ei vaikuttanut. Pientä nousua tapahtuu ihan talouden omilla eväillä.


Rinnakkaiset osakesarjat takaisin!

23/05/2014

J.T. Bergqvist


Saimme jälleen pari kuukautta sitten kuulla suomalaisen pörssiyhtiön myyntihuhuista ulkomaiselle ostajalle. Tällä kertaa kyse oli Metsosta. Ja edellisellä kerralla Wärtsilästä. Ja huhumylly jatkuu, vaikkei yhtiöiden haluttaisikaan olevan kaupan.

Käteisellä kesään ja osingoilla ongelle

15/05/2014

Mika Huhtamäki


Kesä on tulossa ja osalla osingot polttelevat varmasti vielä taskunpohjalla. Osinkokevään lähestyessä loppua on aika miettiä, miten tästä eteenpäin. Tilanne on kutkuttava ja pitkään jatkunut nousu kannustaa helposti osakekaupoille, mutta vallitsevassa markkinatilanteessa kannattaa kuitenkin harkita parikin kertaa ennen kuin ryntää ostoksille.

Sote-uudistukset – mahdollisuus sijoitustoiminnalle?

09/05/2014

Juha Mikkola


On tärkeää, että sote-uudistuksia tehdään, vaikka kukaan meistä ei pysty vielä sanomaan, kuinka hyvin ne tulevat onnistumaan. Varmaa on kuitenkin se, että mikäli nykymeno jatkuisi, pienet kunnat tekisivät konkursseja. Alle 10.000 asukaan kunnissa sote-menot voivat olla lähes 80 % kaikista kunnan menoista ja sote-kulujen keskimääräinen kasvuvauhti on 7 % vuodessa. Samalla pienten kuntien verokertymä pysyy tasaisena tai jopa pienenee. Valtionvarainministeriö on laskenut, että mikäli mitään säästöjä ei tehdä, kunnallisveron pitäisi olla keskimäärin 27 % viiden vuoden kuluttua. Muutamia vuosia sitten 18 %:in kunnallisveroa pidettiin korkeana.


Taksimiesten tietotoimisto

02/05/2014

Juha Kasanen


Kenellekään ei ole enää uutinen, että Suomen talous kyntää syvällä. Pääministerikin on saanut jo suossa tarpomisesta tarpeekseen ja on ilmoittanut lyövänsä hanskat tiskiin kesällä. Suomen vuonna 2008 alkanut kriisi alkaa jo kohta olla krooninen.


Pääministeri Jan Vapaavuori?

24/04/2014

Hannu Lehtilä


Kokoomus on Suomen bisnesmäisimmin johdettu puolue. Vaikka sen säännöt perustuvat muiden puolueiden tapaan yhdistyslakiin, muu toiminta onkin sitten jo kuin suoraan bisneselämästä lainattua. Ja itse asiassa se onkin sitä. Puheenjohtaja Jyrki Kataisen aisapariksi vuonna 2004 valittu puoluesihteeri Harri Jaskari kehitti palkitsemiseen, optioihin ja tulospalkkioihin nojaavan mallin USA:ssa vietetyn opintomatkan tuloksena. Eikä aikaakaan kun kannustusjärjestelmä nälkäisine paikallisjohtajineen sai uinuvien kansallisseurojen vedet liikkeelle, ja tulosta ynnä vaalivoittoja syntyi. Harri Jaskari joutui jättämään yksityiselämänsä sotkujen takia puoluesihteerin työt parin vuoden jälkeen, mutta loistokopin nappasi Taru Tujunen, joka jatkoi siitä mihin Jaskari jäi. – Nyt kokoomus on maan suurin puolue, sillä on pääministerin paikka ja presidenttinäkin oma mies, kokoomuksen entinen puheenjohtaja Sauli Niinistö.


Roudasta rospuuttoon

17/04/2014

Mika Huhtamäki


Tilastojen valossa Suomen talous on ollut syöksykierteessä 2010 alkaen, jolloin kauppatase putosi kohti nollaa. Viimevuosina kauppataseen tunnusväri onkin ollut huutavan punainen, talouden näkymien yhä synketessä. Ja nyt ilmassa on jo itseään toistava negatiivisuuden kierre, jonka korjaamiseen vaadittavia rohkeita toimenpiteitä ei vielä uskalleta ääneen lausua.


Bingo!

11/04/2014

Juha Kasanen


Suomalainen lottoporukka voitti yli 50 miljoonan euron pääpalkinnon. Mahtava juttu, ja lehtitietojen mukaan voitto meni vielä oikeaan osoitteeseen - lomautusuhan alaisena työskenteleville metallimiehille.

Teknologiasta palveluun

07/04/2014

Juha Mikkola


Onnistuakseen sijoittajan pitäisi pystyä analysoimaan tulevia trendejä ja markkinamuutoksia. Norvestian teollisuussijoitussalkku koostuu yrityksistä, joita olemme aktiivisesti kehittämässä ja jotka voisivat olla jonkun teollisen ostajan tai sijoittajan mielestä hyvin mielenkiintoisia seuraavan 3-5 vuoden kuluttua. Aina ei ole helppoa arvioida tulevaisuutta viiden vuoden päähän, varsinkaan toimialoilla, jotka ovat muuttumassa nopeasti. Vuosien varrella olen tehnyt kymmeniä pääomasijoituksia, joskus jopa yrityksiin, joilla on vain hyvä idea eikä lainkaan liikevaihtoa. Välillä on tullut onnistumisia, mutta pettymyksiäkin on ollut matkan varrella – ei kuitenkaan koskaan siksi, että olisin epäonnistunut teknologiavalinnassa tai sen läpimurron ennakoinnissa vaan siksi, että olen olettanut markkinan muuttuvan nopeammin kuin mitä on todellisuudessa tapahtunut.


Näillä mennään

27/03/2014

Hannu Lehtilä

 

Vaasalaisten talousgurujen joukkoon kuuluva eläkkeellä oleva pankkimies Johnny Åkerholm antoi hallituksen kehysriihen päätöksistä arvosanan tyydyttävä seitsemän. Samoilla linjoilla oli toinenkin Vaasan kasvatti, professori Sixten Korkman. Päätöksissä oli hyvää ja huonoa, mutta niiden kanssa voi elää. Kehysriihtä paljon paremman arvosanan Korkman antoi hallituksen ja opposition yhteisestä sote-sopimuksesta. Pohjana oli ajatus, että suuret ja välttämättömät uudistukset pitää rakentaa laajalle pohjalle.

 

Barcelona

20/03/2014

Juha Kasanen


Kävin talvilomalla Barcelonassa. Juoksulenkillä upealla rantabulevardilla on aikaa ihmetellä Euroopan menoa. Barcelonan kuhinaa katsellessa tulee vääjäämättä sellainen tunne, että Euroopan rahavirrat kulkevat väärään suuntaan. Kuinka voi olla mahdollista, että tukieurot liikkuvat kylmästä pohjoisesta etelään? Suunnan pitäisi olla arkijärjen mukaan päinvastoin etelästä pohjoiseen.


Omistaja-arvoa ostamassa

13/03/2014

Mika Huhtamäki


Yrityskaupat näkyvät talousuutisissa ja herättävät sijoittajien kiinnostuksen, etenkin spekulatiivisten sijoittajien. Syystäkin, sillä kyseessä on markkinoille uusi ja mielenkiintoinen tilanne, joka vaikuttaa kaupan osapuolina olevien yritysten markkina-arvoon. Yrityskaupan osapuolille ja omistajille ei kuitenkaan synny aina automaattisesti tasapuolisesti lisäarvoa, vaikka yritysjohto omistajilleen muuta vakuuttelisi.


Erikoista tilastoharhaa

06/03/2014

Juha Mikkola


Aina kun tapaan investointipankkien edustajia, jokainen heistä saa omassa esittelymateriaalissaan oman toimintansa näyttämään markkinoiden parhaalta. Yleensä he kehuvat olevansa parhaita joko toteutettujen järjestelyjen kappalemäärällä, euromäärällä, listautumisten järjestelyillä tai rahoituksen hankkimisella yhtiöille. Tiedoista valitettavasti puuttuu lähes aina se, millä aikajänteellä kukin heistä on ollut paras. Se, että joku on ollut paras esimerkiksi 23.4 - 12.9 välisellä ajalla voi pitää paikkansa, mutta aikajännettä ei kerrota, vaan ainoastaan, että olemme parhaita.

Nyt eikä 15. päivä

28/02/2014

Juha Kasanen


Konstit on monet, sanoi mummo, kun kissalla pöytää pyyhki. Nyt tarvitaan niitä uusia konsteja. Suomen talousviisaat ottavat nyt vuorotellen kantaa siihen, miten nykyinen meno ja velkaantuminen johtavat nopeasti Suomen julkisen talouden täydelliseen umpikujaan ja romahdukseen.  Viimeksi asiasta kirjoitti Suomen talouselämän eri avainpaikoilla istunut Johnny Åkerholm keskiviikkona 26. helmikuuta Helsingin Sanomien yleisönosastossa. Hänen loppupäätelmänsä on, että jos muutoksia ei tehdä nopeasti, niin lopulta julkista sektoria joudutaan leikkaamaan pakon edessä paljon, nopeasti ja suunnittelemattomasti. Tämä ei kuulosta hyvältä.


”Talousviisaat” – politiikan uusi toimija?

20/02/2014

Hannu Lehtilä

 

Politiikan kuva on kuin läjä mosaiikkipalasia ilman mitään järjestystä. Parissa puolueessa pelataan ensi kesän puheenjohtajapeliä samalla kun yritetään sommitella velanhoidon shakkisiirtoja seuraavalle hallitukselle. Ja kaikkea sotkevat tietysti jo parin kuukauden päästä olevat EU-vaalit.

 

Sijoittaisinko osinkoihin?

13/02/2014

Mika Huhtamäki

 

Vuosi vaihtui ja pörssiyhtiöt ovat alkaneet raportoida vuoden 2013 tuloksia. Lähtölaukaus kevään osinkoralliin on siis ammuttu ja on aika päättää millä taktiikalla mahdolliseen ralliin osallistuu. Tänä vuonna verotus on hivenen osinkosijoittajia vastaan, sillä 2014 voimaan astunut yritysten alempi yhteisöverokanta ei vielä lisää jaettavia euroja, mutta korotettu pääomaverotus nipistää silti aiempaa suuremman osan maksettavista osingoista.

 

Niukkuus kasvuyrityksissä – hyvä vai paha?

06/02/2014

J.T. Bergvqist

 

Useampikin amerikkalainen ja englantilainen kasvuyritysrahoittaja on ihmetellyt, miten on mahdollista, että Suomessa moni jo melko merkittäväänkin asiakastulovirtaan kiinni päässyt alkuvaiheen yritys on pystytty käynnistämään niin niukalla rahoituksella kuin meillä on tapana. Yli miljoonan tai jopa kymmenen miljoonan euron liikevaihtoon päässeistä yrityksistä moni on kaikkiaan saanut oman pääoman ehtoista rahoitusta vain muutamia satoja tuhansia euroja, jotkut jopa vain kymmeniä tuhansia.

 

Voi näitä meidän poliitikkojamme

31/01/2014

 

Juha Kasanen

 

Kun pitäisi tehdä kipeitä päätöksiä ja menoleikkauksia, halutaan lakaista koko juttu maton alle ja siirtää päätökset seuraavalle poliitikkosukupolvelle. Suomen valtion tulot ja menot ovat todella pahasti epätasapainossa, mutta vastuuta sysätään koko ajan muualle. 

 

Suomi seminaareilla nousuun…

24/01/2014

Hannu Lehtilä

 

Juuri kun olimme taloudessa tuudittautumassa turvalliseen seminaarikevääseen, ravisti reaalitalous meidät hereille. Rautaruukki ja ruotsalainen SSAB panevat hynttyyt yhteen ja nousevat sarjaa ylemmäksi. Kilpailukyky teräskentillä kasvaa ainakin Euroopassa, toivottavasti edes vähän myös globaaleilla markkinoilla. Rautaruukin kurssi ampaisi pörssissä yli 30 prosentin nousuun.

 


BLOGIKIRJOITUKSET ARKISTOITUINA

Arkistosta löytyvät kaikki Punaisen mukin blogin artikkelit aikajärjestyksessä vuodesta 2013 lähtien. 


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje